Best practices voor het optimaliseren van de prestaties van Kaspersky Endpoint Security

Wanneer u Kaspersky Endpoint Security for Windows inzet, kunt u de volgende aanbevelingen gebruiken om de computerbeveiliging te configureren en de prestaties te optimaliseren.

General

Configureer de algemene instellingen van het programma in overeenstemming met de volgende aanbevelingen:

1. Upgrade Kaspersky Endpoint Security naar de nieuwste versie.

In nieuwere versies van het programma zijn fouten verholpen, de stabiliteit verbeterd en zijn de prestaties geoptimaliseerd.

2. Schakel beveiligingscomponenten in met standaardinstellingen.

Standaardinstellingen worden als optimaal beschouwd. Deze instellingen worden aanbevolen door Kaspersky-experts. Standaardinstellingen bieden aanbevolen beschermingsniveau en optimaal gebruik van bronnen. Indien nodig kunt u de standaard programma-instellingen herstellen.

3. Functies voor optimalisatie van programmaprestaties inschakelen.

Het programma heeft prestatie-optimalisatiefuncties: energiebesparende modus en toekennen van middelen aan andere programma's. Zorg ervoor dat deze opties ingeschakeld zijn.

Malware-scan op werkstations

Het inschakelen van Achtergrondscan wordt aanbevolen voor malwarescan van werkstations. Een achtergrondscan is een scanmodus van Kaspersky Endpoint Security waarin geen meldingen aan de gebruiker worden weergegeven. De achtergrondscan vereist minder computerbronnen dan andere scans (zoals een volledige scan). In deze modus scant Kaspersky Endpoint Security opstartobjecten, opstartsectoren, het systeemgeheugen en de systeempartitie. Achtergrondscaninstellingen worden als optimaal beschouwd. Deze instellingen worden aanbevolen door Kaspersky-experts. Voor het uitvoeren van een malware-scan van de computer kunt u dus alleen de achtergrondscanmodus gebruiken zonder andere scantaken te gebruiken.

Als scannen op de achtergrond niet aan uw behoeften voldoet, configureert u de Malware-scantaak in overeenstemming met de volgende aanbevelingen:

1. Configureer het optimale computerscanschema.

U kunt de taak zo configureren dat deze wordt uitgevoerd wanneer de computer onder minimale belasting werkt. U kunt de taak bijvoorbeeld zo configureren dat deze 's nachts of in het weekend wordt uitgevoerd.

Als gebruikers hun computer aan het eind van de dag uitschakelen, kunt u de scantaak als volgt configureren:

• Wake-on-LAN inschakelen. Met de Wake on LAN-functie kan de computer op afstand worden aangezet door een speciaal signaal via het lokale netwerk te sturen. Als u deze functie wilt gebruiken, moet u de Wake on LAN-instellingen in de BIOS-instellingen inschakelen. U kunt de computer ook automatisch laten uitschakelen nadat de scan is voltooid.
    • Schakel de functie "Run missed tasks" uit. Kaspersky Endpoint Security slaat gemiste taken over wanneer de gebruiker de computer aanzet. Het uitvoeren van taken nadat de computer is ingeschakeld, kan de gebruiker hinderen, omdat de scan veel vermogen vereist van de computer.

Als u geen optimaal scanschema kunt configureren, stelt u in dat taken alleen worden uitgevoerd wanneer de computer niet actief is. Kaspersky Endpoint Security start de scantaak als de computer vergrendeld wordt of als de schermbeveiliging is ingeschakeld. Als u de uitvoering van de taak hebt onderbroken door de computer bijvoorbeeld te ontgrendelen, zet Kaspersky Endpoint Security de taak automatisch verder vanaf het punt waar deze werd onderbroken.

2. Een scanbereik definiëren.

Selecteer de volgende objecten om te scannen:

• Kernelgeheugen;
    • Actieve processen en opstartobjecten;
    • Opstartsectoren;
    • Stuurprogramma systeem (%systemdrive%).
  3. Schakel iSwift- en iChecker-technologieën in.
    • iSwift-technologie.

Met deze technologie kan de scansnelheid toenemen door bepaalde bestanden uit te sluiten van de scan. Met behulp van een speciaal algoritme dat rekening houdt met de releasedatum van de Kaspersky Endpoint Security-databases, de datum waarop bestanden voor het laatst zijn gescand en eventuele wijzigingen in de scaninstellingen wordt bepaald welke bestanden niet worden gescand. De iSwift-technologie is een verbeterde versie van de iChecker-technologie voor het NTFS-bestandssysteem.

• iChecker-technologie.

Met deze technologie kan de scansnelheid toenemen door bepaalde bestanden uit te sluiten van de scan. Met behulp van een speciaal algoritme dat rekening houdt met de releasedatum van de Kaspersky Endpoint Security-databases, de datum waarop bestanden voor het laatst zijn gescand en eventuele wijzigingen in de scaninstellingen wordt bepaald welke bestanden niet worden gescand. De iChecker-technologie heeft enkele beperkingen: de technologie werkt niet met grote bestanden en is alleen van toepassing op objecten met een structuur die door het programma wordt herkend (bijvoorbeeld bestanden met de extensie EXE, DLL, LNK, TTF, INF, SYS, COM, CHM, ZIP en RAR).

U kunt de iSwift- en iChecker-technologieën alleen inschakelen in de Beheerconsole (MMC) en Kaspersky Endpoint Security-interface. U kunt deze technologieën niet inschakelen in Kaspersky Security Center Webconsole.

4. Schakel het scannen van wachtwoordbeveiligde archieven uit.

Als het scannen van wachtwoordbeveiligde archieven ingeschakeld is, wordt er een wachtwoordprompt weergegeven voordat het archief wordt gescand. Omdat het wordt aanbevolen om de taak buiten kantooruren in te plannen, kan de gebruiker het wachtwoord niet invoeren. U kunt wachtwoordbeveiligde archieven handmatig scannen.

Malware-scan op de servers

Configureer de Malware-scantaak in overeenstemming met de volgende aanbevelingen:

1. Configureer het optimale computerscanschema.

U kunt de taak zo configureren dat deze wordt uitgevoerd wanneer de computer onder minimale belasting werkt. U kunt de taak bijvoorbeeld zo configureren dat deze 's nachts of in het weekend wordt uitgevoerd.

2. Schakel iSwift- en iChecker-technologieën in.
    • iSwift-technologie.

Met deze technologie kan de scansnelheid toenemen door bepaalde bestanden uit te sluiten van de scan. Met behulp van een speciaal algoritme dat rekening houdt met de releasedatum van de Kaspersky Endpoint Security-databases, de datum waarop bestanden voor het laatst zijn gescand en eventuele wijzigingen in de scaninstellingen wordt bepaald welke bestanden niet worden gescand. De iSwift-technologie is een verbeterde versie van de iChecker-technologie voor het NTFS-bestandssysteem.

• iChecker-technologie.

Met deze technologie kan de scansnelheid toenemen door bepaalde bestanden uit te sluiten van de scan. Met behulp van een speciaal algoritme dat rekening houdt met de releasedatum van de Kaspersky Endpoint Security-databases, de datum waarop bestanden voor het laatst zijn gescand en eventuele wijzigingen in de scaninstellingen wordt bepaald welke bestanden niet worden gescand. De iChecker-technologie heeft enkele beperkingen: de technologie werkt niet met grote bestanden en is alleen van toepassing op objecten met een structuur die door het programma wordt herkend (bijvoorbeeld bestanden met de extensie EXE, DLL, LNK, TTF, INF, SYS, COM, CHM, ZIP en RAR).

U kunt de iSwift- en iChecker-technologieën alleen inschakelen in de Beheerconsole (MMC) en Kaspersky Endpoint Security-interface. U kunt deze technologieën niet inschakelen in Kaspersky Security Center Webconsole.

3. Schakel het scannen van wachtwoordbeveiligde archieven uit.

Als het scannen van wachtwoordbeveiligde archieven ingeschakeld is, wordt er een wachtwoordprompt weergegeven voordat het archief wordt gescand. Omdat het wordt aanbevolen om de taak buiten kantooruren in te plannen, kan de gebruiker het wachtwoord niet invoeren. U kunt wachtwoordbeveiligde archieven handmatig scannen.

Kaspersky Security Network

Voor een efficiëntere bescherming van uw computer gebruikt Kaspersky Endpoint Security gegevens die het van gebruikers over de hele wereld ontvangt. Kaspersky Security Network is ontworpen om deze gegevens te verzamelen.

Kaspersky Security Network (KSN) is een infrastructuur van cloudservices die toegang biedt tot de online Knowledge Base van Kaspersky. Deze Knowledge Base bevat informatie over de reputatie van bestanden, webbronnen en software. Het gebruik van gegevens uit Kaspersky Security Network zorgt niet alleen voor een snellere respons door Kaspersky Endpoint Security bij nieuwe dreigingen maar verbetert ook de prestaties van bepaalde beschermingsonderdelen en verlaagt de kans op false positives. Als u deelneemt aan Kaspersky Security Network, ontvangt Kaspersky Endpoint Security van de KSN-services informatie over de categorie en reputatie van gescande bestanden, alsook informatie over de reputatie van gescande webadressen.

Bewerk de instellingen van Kaspersky Security Network in overeenstemming met de volgende aanbevelingen:

1. Uitgebreide KSN-modus inschakelen

De uitgebreide KSN-modus is een modus waarin Kaspersky Endpoint Security aanvullende gegevens naar Kaspersky verstuurt.

2. Privaat KSN configureren.

Privaat KSN is een oplossing waarmee gebruikers van computers waarop Kaspersky Endpoint Security of andere Kaspersky-programma's worden gehost toegang verkrijgen tot reputatiedatabases van Kaspersky Security Network en tot andere statistische gegevens zonder gegevens naar KSN te versturen vanaf hun eigen computers.

3. Cloudmodus inschakelen.

Cloudmodus verwijst naar de modus waarin Kaspersky Endpoint Security een beperkte versie van de antivirusdatabases gebruikt. Kaspersky Security Network ondersteunt de werking van het programma wanneer een beperkte versie van de antivirusdatabases worden gebruikt. Met de beperkte versie van de antivirusdatabases verbruikt u ongeveer de helft van het RAM van de computer dat anders met de normale databases zou worden gebruikt. Als u niet deelneemt aan Kaspersky Security Network of als de cloudmodus is uitgeschakeld, downloadt Kaspersky Endpoint Security de volledige versie van de antivirusdatabases vanaf de Kaspersky-servers.